Vyhľadávanie

Nedostatočný prísun kvalitnej stravy je často dôvodom, prečo kulturista nerobí žiadne viditeľné pokroky. Tu nájdete súhrnné informácie o tom z čoho by sa mala strava kulturistu skladať.

Kvalitné bielkoviny

Prijímanie kvalitných bielkovín v dostatočnom množstve hrá rozhodujúcu úlohu v procese zvyšovania hmotnosti a naberania kvalitnej svalovej hmoty, pretože bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami pre svalové tkanivo. Veľmi dôležitý je aj zdroj bielkovín. Živočíšna bielkovina je na prvom mieste, pretože obsahuje bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou a vysokým obsahom esenciálnych aminokyselín. Najlepšie zdroje bielkovín sú: mäso (hovädzie, hydina, ryby), vajcia a mliečne produkty. Dôležité je prijímanie bielkovín v dostatočnom množstve, najčastejšie sa udáva pomer 2,5g bielkovín na každý kilogram telesnej hmotnosti.

 

Komplexné sacharidy

Dôležitosť komplexných sacharidov vo výžive kulturistov je veľmi často zdôrazňovaná. Určite to nie je len tak náhodou. Komplexné sacharidy nám poskytujú trvalú zásobu energie, ktorá je veľmi dôležitá pri udržovaní konštantnej hladinu krvného cukru, zamedzujú aby sa bielkoviny menili na energiu (katabolizmus = strácanie svalov), a sú dôležitým faktorom pri procese odbúravania tuku. Uprednostňovanými zdrojmi komplexných sacharidov sú: ryža, ovsené vločky, celozrné pečivo, cestoviny a zelenina. Celkové denné množstvo prijatých sacharidov by malo byť okolo 4,5g – 6,5g na každý kilogram telesnej hmotnosti.

  

Prijímanie tukov

Príjem kvalitných tukov je taktiež veľmi dôležitý, voliť by sme mali predovšetkým z kvalitných esenciálnych tukov napríklad z orechov. Prijímaný tuk by mal byť približne v množstve 1g na každý kilogram telesnej hmotnosti.

 

Príklad jedálnička

7:00 - Ovsené vločky 80g – 120g + 3dcl. mlieka

9:00 - Cotagge syr 180g + celozrnné pečivo + zelenia

12:00 - 200g – 250g kuracích pŕs + 150g – 200g ryže

15:00 - Tuniak 130g + celozrnné pečivo + zelenia

18:00 - Praženica zo 4 – 6 vajec + zelenia

21:00 - 250g tvarohu ochuteného napríklad hrozienkami, orechmi a jogurtom